Jeg tror nok stadig jeg holder pause, men nu kommer der lige et indlæg alligevel

19aug10

Okay, jeg vil gerne lige én gang for alle forklare hvorfor jeg ikke er feminist, og hvorfor jeg heller ikke (som jeg til tider har fået at vide med et skævt snu og lidt kærligt smil) er feminist, men bare ikke selv har indset det, fordi jeg definerer feminisme for snævert, eller fordi jeg ikke vil sættes i bås med mainstreamfeminisme. (De af jer der har læst med helt tilbage på min anden blog vil måske føle at jeg bare gentager et meget gammelt indlæg, men jeg håber at det gør min pointe lidt ny at jeg formulerer den på nogle nye måder.)

Der lader til at være mange der mener, at feminisme blot betyder at man er for kvinders rettigheder, og at man ser kvinder som lige så meget værd som mænd. Det er altid på det grundlag, folk kalder mig feminist. Så lad os lige pille den definition fra hinanden:

Hvis man ønsker ligestilling mellem kønnene, må det nødvendigvis gå begge veje, dvs. det handler ikke om at sørge for at kvinder får alle de samme rettigheder som mænd og så nogle flere, men om at begge – eller alle – køn har ret til præcis det samme, og at intet køn bør få fortrinsret over det andet.

Det vil sige at det f.eks. er kønsdiskriminering, når nogle mænd bliver valgt fra under ansættelsen til en bestyrelsespost, fordi firmaet skal leve op til en vis kvote om, hvor mange kvinder der skal være i bestyrelsen. Og ingen undskyldninger – ikke noget med at det er for at skabe bedre forudsætninger for at kvinder kan gøre det samme som mænd osv. For at nægte en kvinde retten til et job, udelukkende fordi hun er kvinde, vil altid blive opfattet som kønsdiskrimination, ligegyldig hvilke eventuelle historiske eller andre grunde man har til det – fordi man begrænser kvinders rettigheder. Derfor er det samme gjort overfor modsatte køn naturligvis også altid kønsdiskrimination. (Eneste undtagelse ville være hvis kønnet gjorde én ude af stand til at udføre arbejdet, f.eks. en mandlig surrogatmor eller en kvindelig dildo-model (haha, jeg kunne ikke finde på andet).)

Derfor vil det også være et lige så stort issue, hvis der er en generel idé i samfundet om at mænd ikke bør græde, eller at mænd bør give kvinder noget til gengæld for sex, som hvis der er en generel idé om at kvinder ikke bør kæfte for meget op, eller at kvinder ikke bør udtrykke deres liderlighed lige så uhæmmet som mænd. Ikke noget med kun at omtale begrænsningerne for kvinder som kønsdiskrimination og nedvurdere dem for mænd som mindre vigtige.


(Lou Reeds interview-ånd lever videre, hurra!)

Bare selve det at man ser forskel på kønnene og dermed på hvad kønnene bør og hvad der er godt for en mand hhv. en kvinde, betyder jo at der for hvert privilegium, det ene køn har, eksisterer en mangel for det andet. Eksempel: Hvis kvinder i høj grad bliver opfattet som seksuelle objekter, og mænd som seksuelle subjekter, betyder det at kvinder mangler friheden til at være seksuelle subjekter, OG at mænd mangler friheden til at være seksuelle objekter. Ikke bare ensidigt at kvinder mangler noget, mænd har. For hver kvinde der har fået besked på at underordne sig sin mand og passe på kødgryderne, har der været en mand som man har forventet netop IKKE ville underordne sig sin kone og IKKE ville lave mad – selv om det måske var det han havde mest lyst til. Om det så er det eller ej er underordnet, for det handler jo om rettigheder, om frihed. Hvis man er for kvinders rettigheder, mener man nødvendigvis at HVIS en kvinde en dag får lyst til dit eller dat, skal det være muligt for hende, hvis det også er muligt for en mand. Og derfor også omvendt – hvis man altså mener at mænd og kvinder bør have de samme rettigheder – at der skal være ligestilling mellem kønnene.

Hvis man passer på denne definition af ordet feminist, vil man nødvendigvis stejle lige så meget over betegnelsen feminist, som man vil stejle overfor at sige “mænd”, når man refererer til mennesker generelt. Ideen om at det at være for generelle menneskerettigheder skulle hedde “feminisme” er jo dybt kvindschauvinistisk. Så hvis man definerer feminisme som at være for ligestilling mellem mænd og kvinder, vil alle rigtige feminister nægte at lade sig kalde feminister. Og kan man som objektiv betegnelse bruge et ord om en gruppe, som den gruppe selv afviser? Nej, vel? Man kalder jo heller ikke sorte for niggere når de selv frabeder sig det, vel?

Så hvis man synes at mænd bør have lige så mange rettigheder som kvinder, er man ikke feminist! There, it’s settled! For evig og altid! Dixie! :)

I øvrigt sært at så mange selvproklamerede feminister, der selvfølgelig altid vil afvise min anklage om at de er for kvinders rettigheder frem for mænds, gerne ser en 50-50-fordeling af kønnene i f.eks. bestyrelsesposter og vuggestuer – men endelig ikke mht. hvad de selv vælger at fokusere på af kønsdiskrimination. Hvis en kvinde bliver opfattet udelukkende som sexobjekt og en mand udelukkende som sexsubjekt, og de begge brokker sig, er det altid kun kvindens brok, der bliver fokuseret på og taget alvorligt. Det er kun når man er kvinde, at det er kønsdiskrimination.

Skulle man måske indføre en kvote: for hver klumme der bliver skrevet om heksejagt på kvinder skal der skrives en tilsvarende om heksejagt på mænd – ellers er det kønsdiskrimination? :) Og husk, Jeppe Nybroe gælder kun hvis artiklen handler om at han kun blev fyret og forfulgt, fordi han var mand!

Det her indlæg er Camilla-Dorthea Bundgaards skyld, fordi hun partout skulle bringe Lady Gaga ind i hele feminisme-diskussionen og dermed tvinge mig til endnu engang at have en holdning. Jeg har fornægtet det indtil nu, men jeg tror endelig jeg må indrømme at jeg er et af Lady Gagas små monstre. Så jeg kan ikke være ligeglad med de prædikater der bliver sat på hende – især ikke når hun selv gør det, og jeg alligevel må erklære mig uenig. Det der med hvad det betyder at være fan er enormt spændende. Jeg skriver nok en masse om det engang – men om det bliver her, må tiden vise.9 Responses to “Jeg tror nok stadig jeg holder pause, men nu kommer der lige et indlæg alligevel”

 1. Rigtig god forklaring – og afvisning – af den udvanding af feminismebegrebet, som den såkaldte tredje-bølge feminisme har som mål. Jeg er fuldstændigt enig med dig.

  Vh. Mie Harder

 2. Er også blevet mere og mere kær i ms. Gaga.

 3. 3 Christian Aaen

  Er det ikke et meget langt indlæg for at sige man ikke er feminist, for derefter at bruge enormt lang tid på at forklare, at det er du netop?

  Jeg ved godt det er enormt oppe i tiden at være imod, at man for alt i verden ikke må se ud som om man har aktivistiske holdninger på ligne med andre, eller har holdninger, der minder om andres, men engang imellem ville det være rart, hvis folk satte sig ind i et ords betydning før de polemiserede over det:

  Feminisme, en. (fra fr. féminisme, nydann. af lat. femina, kvinde, jf. II. feminin) den lære ell. bevægelse, der hævder kvindens absolute ligestilling m. manden; kvindeemancipation.

  Hvor svært kan det være?

  PS: Er mindst lige så træt af “det her er hvad jeg forstår ved begreb X”…. Så kald det noget andet og lad os andre, som godt kan sproget, bruge ordet korrekt.

 4. 4 Gunnar

  Endelig var der et nytt innlegg her på bloggen igjen… og et godt et også! ;-)

 5. Tak, Gunnar. Jeg er glad for at jeg bestemte mig for at holde pause i stedet for at lukke bloggen, som jeg overvejede – så længe den stadig er der, bliver man alligevel fristet til at få et eller andet formuleret en gang imellem. :)

  @Christian Aaen

  Jeg ikke fostå hvad du skrive, men jeg jo helle ikke ka dansk. Jeg ik prøve å brug stor ord igen. :)

 6. Poler skaber modpoler og således også begrebet feminist.
  Det er en konstant undren for mig at det at være feminist skulle være noget positivt. Jeg er menneske og kvinde og feminin og jeg sætter pris på at der også findes mennesker som er mænd – jeg ser ikke mig selv som bedre end mænd eller maskuline mennesker her i verden.
  Her fra den anden side af sundet ser verden endda værre ud – idet hver tredje mand er erklæret feminist. Hva?
  Jamen erkend dog jeres køn!, har jeg lyst til at råbe. Men det tør de jo alligevel ikke for så får de umiddelbart en flok kaglende kællinger efter sig med anklagelser om undertrykkelse.
  Ligesom jeg bliver anklaget for at være en forræder, et enfoldigt offer når jeg nægter at lade mig tryne af de kvinder som anser sig have retten til at bestemme over mig og mit liv. De kvinder som kalder sig for feminister og rødstrømper og som
  vedvarende krænker FN´s kvindekonvention.

 7. 7 Hans Michaelsen

  Kære Christian Aaen

  Et ords betydning er pr. definition noget du kan slå op i en ordbog.
  Et begrebs/koncepts er ikke!

  Ved godt det lyder besynderligt. Det skyldes at jeg har valgt at definere “ord”, Begreb” og “koncept” en anelse forskelligt fra hindanden.

  De to sidstnævnte udgør kun noget i en bestemt kontekst, der for i øvrigt altid er under forandring.

  Derfor kan en ordbog som oftest kun levere et øjebliksbillede af en given synsvinkel på hvorledes koncepter opfattes.

  I sætninger siges lige så meget gennem det man ikke siger, som gennem det man siger. Mere præcist formuleret kan man sige at man via sætningen bygger videre på en kontekst som man verbalt forsøger at lade fremstå som en afgrænset helhed. Når man så inden for en sådan helhed vælger at sige noget, vælger man også at signalisere at man har nedprioriteret det andet man kunne have sagt inden for selvsamme helhed. Dermed har man afgivet en præference. Dette kan man ikke slå op i en ordbog.

 8. 8 Erik

  Det er ikke et egntligt indlæg, men jeg vil bare gerne spørge dig om, hvor jeg kan møde dig.

  mvh

  Erik

 9. Jeg synes, man skal se bort fra køn!
  Se bort fra retfærdigheds- og millimeterdemokrati …
  Kønsdiskriminering er … ikke min kop the!
  damn …


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: